Vandaag is de Nationale Kinderherdenking in Madurodam

Nieuws
Afbeelding
(Foto: )

Ook dit jaar staan duizenden kinderen stil bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en anderen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en vredesmissies in de decennia hierna. De Nationale Kinderherdenking laat kinderen op hun eigen manier herdenken en stilstaan bij vrijheid. Alle onderdelen van de herdenking worden daarom bedacht en uitgevoerd door, voor en met uitsluitend kinderen uit heel Nederland. Vandaag wordt de Nationale Kinderherdenking gepresenteerd door de 12-jarige zangeres Luna, bekend van haar succesvolle deelname aan het Junior Songfestival. Om 19.15 uur wordt het Vrijheidslint door zeventig kinderen naar binnengebracht. Dit indrukwekkende moment markeert de start van de Nationale Kinderherdenking 4 mei. Hierna wordt de herdenking met muziek, zang, dans en verhalen door kinderen in beeld gebracht. Kort voor 20.00 uur wordt de Taptoe geblazen in de vuurtoren op twintig meter hoogte. De 11-jarige Johan is met zijn leeftijd de jongste Taptoe-blazer ooit. Na de Taptoe is het in Madurodam twee minuten stil. De kinderen en aanwezigen kunnen daarna aansluiten bij de stille tocht, die als eerbetoon gelopen wordt, door het park die eindigt met een kranslegging bij het monument van George Maduro. 

Het programma is live in Madurodam te volgen of via de livestream vanuit huis. De Nationale Kinderherdenking is complementair aan de Nationale Herdenking op de Dam. Daarom wordt er samengewerkt met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. 

Programma vol kippenvel-momenten Het programma van de Nationale Kinderherdenking wordt samengesteld voor en door kinderen. Zo is er een muzikaal optreden van de Rolo’s met Annemijn (12 jaar, viool) en Floris (9 jaar, piano) en vertelt Noor (15 jaar, burgemeester van Madurodam) over haar bezoek aan concentratiekamp Dachau. Sid (13 jaar, finalist The Voice Kids 2023), zingt het lied ‘Imagine’ van John Lennon onder begeleiding van het Orkest Koninklijke Marechaussee. Ook zijn er verschillende dansoptredens van de Dutch Don’t Dance Division.

Tijdens de Nationale Kinderherdenking vertellen kinderen hun persoonlijke verhaal over wat een oorlog met een familie doet. Zo vertelt Freek (13 jaar) het familieverhaal van zijn overgrootmoeder Tillie. In december ’42 moest zij (en ook haar ouders en zussen) onderduiken. Nazar (11 jaar) uit Oekraïne vertelt zijn ervaringen met oorlog, die hij van dichtbij meemaakte. Na het programma zal de 11-jarige Johan de Taptoe blazen en is iedereen twee minuten stil. Na het Wilhelmus kan iedereen aansluiten bij de stille tocht door het Park die eindigt met een kranslegging bij het monument van George Maduro. Kinderen kunnen ook bloemen en herdenkingssteentjes neerleggen.

Programma 19:15 uur: Officiële start Nationale Kinderherdenking met het binnenbrengen van het Vrijheidslint door zeventig kinderen 19:20 uur: Indrukwekkend programma vol muziek, dans en verhalen gepresenteerd door Luna (12 jaar) 19:58 uur: Blazen Taptoe door 11-jarige Johan 20:00 uur: Twee minuten stilte 20:02 uur: Wilhelmus 20:04 uur: Stille tocht door het park dat eindigt met een kranslegging

Locatie Madurodam George Maduroplein 1 2584 RZ Den Haag

Omdat niet alle kinderen van Nederland naar de Nationale Kinderherdenking kunnen komen, is het mogelijk om een livestream te volgen. Zo kunnen kinderen en gezinnen thuis meekijken. De livestream is te volgen via de website van www.nationalekinderherdenking.nl, maar ook via andere streamingsdiensten zoals onder andere Ziggo, TV-west, AD.nl en de AD-app.