Afbeelding
Foto: PR

Vruchtenbuurt regelt zelf aansluiting op duurzaam warmtenet

Algemeen

Het bewonersinitiatief ‘Warm in de Wijk’ is al sinds 2015 in de Vruchtenbuurt actief om samen met de bewoners van de wijk een eigen duurzaam warmtenet te ontwikkelen. Bewoners worden hiermee voorzien van warmte uit dit warmtenet in plaats van met hun cv-ketel. De verplichting die geldt om vanaf 2026 geen cv-ketel meer te vervangen door een andere cv-ketel lossen de bewoners nu dus zelf op met dit eigen warmtenet.

In ‘Warm in de Wijk’ werken de bewonerscoöperatie Duurzame Vruchtenbuurt, NetVerder, Dunea Warmte & Koude en de Gemeente Den Haag samen. Dit voorjaar wilden zij minimaal 500 intentieverklaringen in de wijk ophalen om het project voort te zetten. Met 638 aanmeldingen (en de teller loopt nog steeds) is dit doel ruimschoots gehaald. Dankzij de vele persoonlijke gesprekken die de inwoners met Warm in de Wijk en met elkaar over dit warmtenet hebben gevoerd is er nu een serieuze stap gezet in het mogelijk maken van een eigen duurzaam warmtenet.

Nu er genoeg draagvlak is in de wijk, gaan de partners verder met het project en zullen zij daarvoor de nodige investeringen doen. Dat gaat bijvoorbeeld om een ontwerp voor de locatie van de warmtebron en voor het leidingennetwerk. Ook wordt een gedetailleerd aanbod voor de bewoners uitgewerkt. Dit aanbod hopen ze rond de zomer van 2023 aan de bewoners te kunnen presenteren. Wanneer het warmtenet precies warmte gaat leveren, is van veel factoren afhankelijk. De ambitie is om in 2025 duurzame warmte te leveren aan de bewoners in de Vruchtenbuurt die zich hebben aangemeld voor het warmtenet. De andere bewoners in de wijk blijven voorlopig nog aangesloten op aardgas. 

In de tussentijd gaat Warm in de Wijk ook aan de slag met bewoners om de woningen voor te bereiden op de warmteaansluiting. Denk bijvoorbeeld aan het overstappen op elektrisch koken of in sommige gevallen een tijdelijke oplossing bieden voor de bewoners waarvan de CV-ketel aan vervanging toe is.

Meest gelezen

De Segbroeker van deze week