Afbeelding
Foto: PR

Bewoners Mient in rechtszaak over bomenkap

Algemeen

Na anderhalf jaar gesprekken te hebben gevoerd met de gemeente over de geplande kap van bomen op de Mient, besloten de bewoners rondom het gebied uiteindelijk naar de rechter te stappen. De rechtszaak diende begin september.

Onlangs is het andere deel van de Mient, richting de Kamperfoeliestraat, gerenoveerd. Er werd nieuw asfalt gelegd en de parkeervakken werden opgeknapt, daarbij zijn alle bomen behouden gebleven. Voor het tweede deel van de herinrichting, tussen de Laan van Eik en Duinen richting de Appelstraat, is de gemeente echter van plan om alle bomen te kappen, tot onbegrip van de bewoners. In het plan moeten er bijvoorbeeld parkeerplaatsen voor terugkomen, maar de bewoners vinden dat onzin, omdat er nu al veel parkeerplekken elke dag leeg blijven.

“De 2600 bewoners die het bezwaar tegen de kap steunen, voelen zich niet serieus genomen door de gemeente”, vertelt buurtbewoner Christien Innikel. “We hebben meerdere alternatieven aangedragen, waarbij de meeste bomen behouden kunnen blijven, maar het lijkt of de gemeente daar niks mee doet.” 

De bewoners zijn al ruim anderhalf jaar bezig met de zaak, er ligt inmiddels een enorm dossier. “In eerste instantie zouden de parkeerplekken in 2013 op de Laan van Meerdervoort komen, daar is toen met succes bezwaar tegen gemaakt door bewoners, en nu is het probleem hierheen geschoven”, vertelt Christien. 

Op het groenste stuk van de Mient, zouden na de kap wel bomen terugkomen, maar veel minder en ook kleinere. “Dat duurt jaren voordat het hier weer net zo groen is”, aldus de buurtbewoonster. Ook het argument van de gemeente, dat de kap nodig zou zijn omdat de riolering vervangen zou worden, leek tijdens de rechtszaak van de baan te gaan. De oude buizen blijven liggen en er wordt een nieuw rioleringsstelsel aangelegd waarvoor bomenkap niet noodzakelijk is.

De bewoners voelden zich door de kritische rechter in de zaak wel serieus genomen en gehoord. “Ook al biedt het bestuursrecht slechts beperkte mogelijkheden om bijvoorbeeld de achterliggende raadsbesluiten juridisch mee te wegen”, legt Christien uit. “De uitspraak volgt over zes weken, het is nu afwachten voor ons. Het is ontzettend spannend wat hier uit gaat komen.”