Afbeelding
Foto: Gemeente Den Haag

Herinneringsbord voor Greetje en Jaap geplaatst in Hyacinttuin

Algemeen

Zaterdag 17 september werd in de Hyacinttuin aan de Anemoonstraat een herinneringsbord onthuld door burgemeester Van Zanen ter nagedachtenis aan Gretha ‘Greetje’ Cohen en haar broertje Jacob ‘Jaap’ Cohen.

De twee Joodse kinderen werden in oktober 1942, samen met hun moeder vermoord in Auschwitz. Op het herinneringsbord is een foto afgebeeld gemaakt op de kleuterschool die aan de Anemoonstraat gevestigd was. Naast Greetje en Jaap stonden er nog andere kinderen op de foto.

Twee van die kinderen, inmiddels dames van in de 90, de tweelingzussen Martha en Barbara waren aanwezig bij de onthulling. “Uw aanwezigheid maakt deze dag extra bijzonder”, zo sprak de burgemeester hen toe. “Want u bent, voor zover na te gaan, de enigen die Greetje en Jaap nog gekend hebben. En u heeft de foto waarop u met hen staat, samen met andere kinderen uit de buurt, ter beschikking gesteld voor dit kleine monument.”

Het monument is tot stand gekomen dankzij Miranda Vermeulen en Arthur Gelink. Zij hebben onderzoek gedaan naar de lotgevallen van de Joodse inwoners van de Bomen-en Bloemenbuurt. In samenwerking met de voorzitter van de Hyacint, Jan Vonk en bestuurslid Frank Dessens is het bord voor Greetje en Jaap vervolgens gerealiseerd. Een hart verwarmend initiatief, aldus de burgemeester.

Hij vindt deze initiatieven evenals de Stolpersteine heel belangrijk voor de stad. “Het ontrukt de namen van de slachtoffers van de massamoord op de Joden en Sinti en Roma aan de vergetelheid. De nazi’s wilde elke herinnering aan deze mensen uitwissen. U geeft hen hun naam en in dit geval zelfs hun gezicht terug. Dat is van onschatbare waarde.”