Afbeelding
Foto: PR

Vogelwijk verkozen tot beste buurt van Zuid-Holland

Algemeen

De best gewaardeerde buurt van Zuid-Holland en heel Nederland is volgens het jaarlijkse Nextdoor buurtonderzoek de Vogelwijk.

Inwoners van de buurt de Vogelwijk zijn het meest tevreden over de leefbaarheid van hun buurt, ze beoordelen de buurt met een rapportcijfer van 8,91. De buurt is tevens verkozen tot beste buurt van Nederland. Dit blijkt uit het jaarlijkse buurtonderzoek van Nextdoor, het netwerk voor buren, dat in samenwerking met wetenschappers van de Vrije Universiteit van Amsterdam is uitgevoerd onder ruim 32.000 actieve Nextdoor-gebruikers.

Het onderzoek richtte zich op zes belangrijke thema’s: het contact met buren, het helpen van buren, de sociale cohesie in de buurt, de voorzieningen in de buurt, de ervaren veiligheid in de buurt en gevoelens van eenzaamheid en sociaal vertrouwen. De resultaten laten zien welke sociale aspecten ervoor zorgen dat sommige buurten in Nederland beter gewaardeerd worden dan andere buurten.

Een rustige woonomgeving (58,1%), een prettige omgang tussen buurtgenoten (53,8%), en een gunstige locatie en goede bereikbaarheid (53,3%) werden het vaakst benoemd. 

“Het belang dat wordt gehecht aan elk van deze aspecten is sterk afhankelijk van iemands woonplaats. Inwoners van de grote steden vinden een goede bereikbaarheid en groot aanbod van voorzieningen meer van belang, oftewel reuring. Voor inwoners van het platteland is er een grotere behoefte aan een rustige, veilige en schone omgeving, oftewel rust. Wel zien we dat beide groepen veel waarde hechten aan prettig buurtcontact”, aldus dr. Muis van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Meest gelezen

De Segbroeker van deze week