Inleveren frituurvet
Inleveren frituurvet Foto: Gemeente Den Haag

Gebruikt frituurvet inleveren

Algemeen

Het jaar wordt bijna afgesloten. Daar hoort misschien wel een zelfgebakken oliebol bij, of misschien is er vet over van het kerstdiner. Gooi je het overgebleven frituurvet in de gootsteen of in het toilet, dan sluit je naast het jaar ook het riool af.

Frituurvet veroorzaakt daar namelijk enorme verstoppingen. Lever jouw frituurvet daarom in bij een inzamelpunt, dan wordt er biodiesel van gemaakt! En je steunt er ook nog eens het inzamelpunt mee. Benieuwd hoe biodiesel wordt gemaakt van oud frituurvet? Bekijk de video op de website van Schoon Doen We Gewoon.

Frituurvet lever je eenvoudig in bij een gele vetcontainer. Giet het afgekoelde vet in de originele verpakking, in een lege plastic fles of in een leeg pak melk. Bij veel stadsboerderijen, scholen of sportclubs staan de gele vetcontainers. Elk inleverpunt ontvangt een kleine vergoeding voor jouw oude vet. Je kunt frituurvet ook naar een afvalbrengstation brengen. Klik hier om een inzamelpunt in de buurt te vinden.

Zit er nog een klein restje vet in de pan? Veeg het weg met keukenrol en gooi dat bij het restafval. Daardoor belandt het vet niet in het rioleringssysteem, waar kleine restjes ophopen tot grote blokkades.

Nog even de voordelen op een rijtje: minder gebruik van fossiele brandstoffen en een lagere uitstoot. Minder rioolverstoppingen en dus minder maatschappelijke kosten, plus extra inkomsten voor je club, school of buurtwinkel.