Stolpersteine houden herinnering levend

Nieuws
Afbeelding
(Foto: SvT)

Op donderdag 20 april werd weer een serie Stolpersteine (letterlijk: struikelstenen) gelegd, in verschillende straten in Segbroek. De gedenksteentjes werden geplaatst aan de Stephensonstraat 64, Beeklaan 320 en Berberisstraat 20, om slachtoffers van het nationaal-socialisme te herdenken op hun laatste (vrij gekozen) woonplaats.

De Stolpersteine zijn een initiatief van kunstenaar Gunter Demnig om slachtoffers van het nationaal-socialisme tijdens en rond de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Op elk steentje staat in de messing bovenlaag de naam van het slachtoffer, het geboortejaar, de plaats en datum van deportatie (indien van toepassing) en de plaats en datum van overlijden. De struikelstenen zijn bedoeld om een moment van reflectie te creëren en de herinnering aan de slachtoffers levend te houden in het straatbeeld. Het noemen van namen van mensen die er niet meer zijn is een oude Joodse traditie, die zegt dat zolang de naam van iemand nog wordt genoemd, die persoon ook in de herinnering blijft voortleven.

In de Berberisstraat werden vier stenen gelegd, één voor elk lid van het Haags-Joodse gezin Cohen-Fresco, dat daar op nummer 20 woonde. Vader Isaac - die kleermaker was - moeder Annie, dochter Greetje (11) en zoon Jaap (7), werden allen naar Westerbork gedeporteerd in 1942 en werden later om het leven gebracht in Auschwitz en Gross-Rosen. 

Bijzonder was, dat bij de instrating van de Stolpersteine twee zussen en vroegere schoolvriendinnen van Greetje aanwezig waren, waarmee zij in dezelfde kleuterklas zat. Na een woord over hun leven en het verloop van de aangrijpende gebeurtenissen in de oorlogsjaren, door wijkbewoner en een van de initiatiefnemers Miranda Vermeulen, werd door eveneens een wijkbewoner een mooi Jiddisch lied gezongen over vrijheid en gevangenschap, dat hij zelf begeleide op de accordeon. 

Op 17 september 2022 werd tevens door burgemeester Jan van Zanen in de Hyacinttuin, aan de Anemoonstraat 25, het gedenkteken ‘Verdwenen Joodse kinderen uit de Bloemenbuurt’ onthuld. Het toont een foto van de oude kleuterklas, waar onder andere Greetje en Jaap op staan. Het initiatief van het bord is van wijkbewoners Miranda Vermeulen en Arthur Gelink en is bedoeld om de kinderen, die symbool staan voor alle kinderen die verschrikkingen hebben mee moeten maken in de oorlogsjaren, hun naam en vroegere speelplek terug te geven, zowel letterlijk als symbolisch.