Afbeelding
Foto: PR

Lintjesregen daalt ook neer in Segbroek

Algemeen

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse lintjesregen, traditiegetrouw weer een aantal bijzondere mensen uit onze stad verrast met een Koninklijke onderscheiding, vanuit theater Diligentia op het Lange Voorhout. Onder de 35 gegadigden waren ook een aantal mensen die zich vol passie belangeloos inzetten voor activiteiten en verbeteringen in stadsdeel Segbroek.


Henk Baars: drijvende kracht, bestuurslid en voorganger van de Haagse Dominicus geloofsgemeenschap, werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Opgeleid als priester zet hij zich in voor zingeving en verdieping binnen het geloof. Voor de samenwerking tussen verschillende kerkgemeenschappen. In Den Haag, internationale stad van recht en vrede, strijdt hij voor kerk en vrede, voor vluchtelingen en voor minderbedeelden.
Behalve dat is hij een van de trekkers achter ‘Delen Achter de Duinen’, een netwerk voor het eerlijker verdelen van onze rijkdom. Een ‘kritisch katholiek’, een fantastisch voorzitter, een goede schrijver en een echte verbinder”, aldus burgemeester Jan van Zanen. Een praktisch mens, en medeoprichter van Voedselbank Haaglanden.


Geduldig, hardwerkend, verantwoordelijk, vriendelijk, toegankelijk en toegewijd. Zo staat Corrie Riedewald bekend, die zich vanaf vandaag Lid in de Orde van Oranje-Nassau mag noemen. Al heel lang lid van de Evangelische Broedergemeente Haaglanden. En al heel lang vrijwilliger bij de kerk. Daar is zij lid is van het ‘dienarenkorps’. Als dienaar is zij onder andere gastvrouw bij ontvangst van gemeenteleden en gasten, en een vraagbaak voor andere dienaren. Zij bezoekt nieuwe leden en gemeenteleden die ziek of eenzaam zijn, en is bovendien penningmeester geweest binnen het dienarenkorps. Daarbij is zij lid van Vrouwenorganisatie Afimo. Van onschatbare waarde en een schat van een mens, noemde burgemeester Jan van Zanen haar in zijn toespraak.


Ook Henry Belfor, broeder van de Evangelische Broedergemeente Haaglanden, werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Voormalig bestuurslid, penningmeester, vrijwilliger en voorganger. Hij krijgt dingen voor elkaar – zorgde voor een lening om een nieuwe kerk te kopen – en is de trouwe coördinator van de 60+-Club. Daar delen broeders en zusters persoonlijke verhalen en bespreken maatschappelijke problemen, om zo de eenzaamheid te verdrijven. Belfor is ook actief op landelijk en Europees niveau: de Evangelische Broedergemeente maakt deel uit van de wereldwijde Broeder-Uniteit, ook bekend als ‘Hernhutters’, de ‘Moravische Kerk’ of de ‘Unitas Fratrum’. Burgemeester Jan van Zanen: “Broeder Belfor draagt bij aan de gemeenschapszin in onze stad en onze regio.”


Jos Praat, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, is zwemmer en waterpoloman en van groot belang voor de zwemsport. Als journalist en sportverslaggever schrijft hij over alles wat met zwemmen te maken heeft in en om Den Haag. Publiceert in het AD HC, in verschillende clubbladen en tijdschriften. Verder is hij actief als voorzitter en promotor van de bijzondere architectuur van woningbouwvereniging Daal en Berg. Die beheert woningen die gebouwd zijn volgens de normen van De Stijl. Onder andere door deelname aan het internationale netwerk ‘Iconic Houses’ en lidmaatschap van het Landelijk Hofjesberaad, door een jubileumboek, excursies en rondleidingen is Daal en Berg internationaal bekend.

De lintjesregen vindt zoals gebruikelijk plaats op de laatste werkdag voor de verjaardag van Koning Willem Alexander, op 26 april. In heel Nederland worden mensen gedecoreerd die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor onze samenleving.