Restaurants Fahrenheitstraat bleven dicht

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Beeld: PR)

Even overwogen ze om afgelopen zaterdag ook open te gaan, maar uiteindelijk hielden de horecaondernemers op de Fahrenheitstraat en de Thomsonlaan toch hun deuren gesloten. “Ik ga liever in één keer goed open, dan alleen maar een dag”, zegt Marjolein Leferink van Lunchroom Zondag. “En heel eerlijk: ik heb er de energie niet meer voor.”

Het was een bittere boodschap, afgelopen vrijdag, toen premier Rutte bekend maakt dat winkels wel hun deuren mochten openen, maar de horeca en cultuursector nog niet. Meteen gonsde het op de horecaondernemersapp waar Marjolein Leferink, deel van uitmaakt. Als restauranthouder, maar ook als bestuurslid van de winkeliersvereniging. “Iemand stelde wel voor om zaterdag onze deuren voor een dag te openen”, vertelt ze, “maar voor de meesten van ons is dat niet haalbaar. Bovendien denk ik: wat schieten we ermee op? Als zelfs de brancheorganisatie er niet door komt, wat kunnen wij dan uitrichten? Bovendien is het in strijd met de wet.”

Marjolein startte in 2019 met haar Lunchroom Zondag. Acht maanden draaide ze ‘normaal’, waarna corona haar intrede deed. “Ik heb nog geen normaal jaar kunnen draaien”, zegt ze. Toch ging ze niet bij de pakken neerzitten. Al meteen in die eerste lockdown gingen zij en haar team online met haar zaak, en zorgden ze voor en ‘to go’. Dat zorgde ervoor dat haar gasten toch konden blijven komen. Zodra de zaak weer open kon, draaide ze goed en kon ze een buffertje opbouwen waar ze nu op teert.

Hoewel ze snapt dat niet alles in een keer open kan, knaagt het toch. “Dan denk ik, waarom nou wij weer? Wij hadden toch ook als eerste open gekund? Wij waren ook de eersten die allerlei maatregelen kregen, en nu moeten we weer wachten. Dat voelt wel oneerlijk.” Ze hoopt dat het kabinet eind van deze maand met een perspectief komt. “Als het nog twee weken langer duurt, ga ik misschien anders praten en gooi ik wel de deuren open, maar nu denk ik: nog even doorzetten, hoe moeilijk het ook is.”