Afbeelding
Beeld: Nico Mos

“Voetballen op zaterdag is voor HBS geen optie”

Sport

Maar liefst 32 voetbalverenigingen uit de Haagse regio die op zondag voetballen, stappen volgend seizoen horizontaal over naar de zaterdag. Volgens voorzitter van de voetbaltak, Frits Broers, is dit voor de traditionele zondagclub HBS geen optie. 

“Wij zijn een zondagclub en op zondag is er heel veel leven in de brouwerij bij HBS”, vertelt Frits, over de 1200 leden tellende club. “Wij noemen het Supersunday als naast het eerste team ook het eerste dames hockeyteam thuis speelt, en dan soms ook nog het cricket team. Dat willen we zo houden. Ook onze dertien seniorenelftallen blijven graag op zondag hangen voor een biertje, al helemaal als het eerste thuis speelt.”

Broers ziet naast sentimentele ook wat praktische tegenwerpingen. “Ook al zouden wij al op zaterdag willen voetballen, dan nog hebben we er niet eens de ruimte voor qua kleedkamers. Op zaterdag zijn er nu al tot 20.00 uur (jeugd) wedstrijden. We snappen dat sommige clubs op zaterdag willen spelen, waar we best aan mee willen werken, maar onze thuiswedstrijden blijven op de zondag. Zo respecteer je elkaar wel. Persoonlijk heb ik nooit een goed argument gehoord om naar de zaterdag te gaan, behalve dat die spelers op zaterdag willen stappen. Dat vind ik onzin, want dat kun je op vrijdagavond ook.”

Nieuwe accommodatie

De club onderzoekt op dit moment wel de mogelijkheden voor een nieuw clubhuis. “We zitten in een verouderde accommodatie en daar willen we wat aan gaan doen. Of in de vorm van nieuwbouw of verbouw. Op dit moment onderzoeken we of we gaan slopen, of dat we het karkas laten staan en gaan verbouwen. Dit voorstel wordt voorlopig door een samengestelde commissie uitgewerkt. Daarna kunnen de leden zich hierover uitspreken.”

Vertrek hoofdtrainer

Een andere verandering binnen de club is het vertrek van hoofdtrainer Bas Steffens na dit seizoen. “Hij heeft hier dan drie jaar gewerkt”, zegt Broers. “Zijn derde Coronajaar eigenlijk, heel ongelukkig voor hem. Het eerste jaar deden we nog mee voor een periodetitel, maar toen stopte de competitie. Een behoorlijke tegenslag. Wij hebben nog steeds de promotie naar de derde divisie als stip op de horizon. Dat staat heel duidelijk in ons beleidsplan: we willen geen vreemdelingenlegioen in het eerste team. 

Sinds Bas Steffens is gekomen is er veel meer voorgesorteerd op eigen jeugd. Op die manier proberen we resultaat te halen (HBS staat nu bij de eerste zes in de hoofdklasse, red.). Ekrem Kahya gaat hem opvolgen. “Hij is al snel bij ons tot een akkoord gekomen”, vertelt Broers. “Hij kent de club. Zo heeft hij hier na zijn profcarrière gevoetbald. Ook zijn kinderen spelen hier. Dit is dus voor hem een nieuw hoofdstuk bij HBS.”

Coronamaatregelen

Door de coronamaatregelen blijft het ook bij HBS steeds schipperen. “Qua inkomstenderving is het grootste probleem het wegvallen van de baromzet. Als die lekker draait, is de omzet best aardig en die mis je nu. Gelukkig hebben we veel trouwe leden en sponsoren die gewoon hun contributie betalen. Tussen 90% en 100% heeft voor het gehele seizoen al betaald. Bij de eerdere lockdown is de gemeente welwillend geweest om de huur van de velden kwijt te schelden. Dat scheelde. Als deze lockdown langer gaat duren dan de winterstop hopen wij op een zelfde scenario.”

Tekst: Nico Mos