Afbeelding
Foto: Marcel de Kler

Jubileum Quick alsnog groots gevierd

Sport

Quick bestond 1 maart 2021 maar liefst 125 jaar, iets wat de voetbal- en cricketvereniging niet zomaar voorbij liet gaan. Nu de beperkende maatregelen zijn opgeheven, doet de vereniging het dit jaar nog eens dunnetjes over. Over het belang van sport, samen organiseren en de duurzame ambities van de club.

“Het jubileumjaar werd in maart 2021 ingeluid met vier prachtige afleveringen van Quick TV, de heerlijke Quick-nummers die op Spotify zijn te beluisteren en natuurlijk het prachtige Jubileumboek”, zegt Willem van Nieuwkerk, voorzitter van Quick. “Dat laatste is bij boekhandel Paagman te krijgen. Ook het jubileumbier dat in samenwerking met Alsem en Gulpener éénmalig is gebrouwen was zelfs in coronatijd een absolute hit en geheel uitverkocht.”

Ook dit jaar gaan de festiviteiten door, vertelt Willem. Zo werd 1 maart het Quick jublieumshirt gepresenteerd en vond 5 maart een Jubilarissen-lunch. Hier werden de leden die in 2020 en 2021 maar liefst 25, 40, 50, 60, 70 en 75 jaar lid waren in het zonnetje gezet. “Het Jubileumshirt wordt een collectorsitem”, zegt Willem. “Dat weet ik nu al. Nu bijna alles weer mag zijn we aan een enorme inhaalslag begonnen en profiteren we van een verlengd jubileumjaar.”

Zoals het er nu uitziet, vindt het Jubileumgala op 2 april plaats. Driemaal scheepsrecht, want het is al twee keer uitgesteld. Willem kijkt ernaar uit. “Het wordt een spetterende avond met het traditionele Quick-cabaret en Sjaak Bral als gastheer”, vertelt hij. Ter afsluiting van het 125-jarig bestaan wordt begin juni ook nog een feestweek georganiseerd. Van Pub Quiz tot Zomers Festival. Voor de jeugd is er het speciale jubileumkamp en een voetbalreis om de wereld, en voor de allerkleinsten en de ouderen uit de buurt is er een Qwiek Leven middag. 

“We wilden voor ieder wat wils”, zegt Willem. Hij peinst: “Als ik dat allemaal zo opnoem dan besef ik pas hoe krankzinnig veel Quickers en hun families betrokken zijn bij de voorbereiding van zoveel verschillende jubileumactiviteiten. Heel bijzonder en daar ben ik trots op.”

Voordat de festiviteiten gaan plaatsvinden, hoopt hij dat de ledenbar een metamorfose heeft gekregen. “We proberen deze meer sfeer te geven en daarmee het sociëteitsgevoel terug te brengen”, zegt hij. “We hebben een prachtig modern en functioneel clubgebouw, maar we vinden het tijd om de warmte en gastvrijheid terug te brengen in het gedeelte dat speciaal bedoeld is voor onze leden”.

Hij is sinds februari 2020 voorzitter van Quick, twee weken voor de lockdown. “De coronacrisis heeft het belang van sporten voor onze gezondheid uitvergroot en ook de waarde van een plek waar we ons mee verbonden voelen. Zonder Quick had mijn jaar er veel saaier en eenzamer uitgezien. Quick zorgde telkens weer voor lichtpuntjes in een jaar met veel beperkingen, thuis en op het werk. Ik denk dat we als vitale vereniging een steunpilaar voor onze leden, sponsoren en de buurt waren.”

“Ik denk dat wij als verenging, en vooral onze jeugdopleiding, hebben laten zien wat er allemaal geregeld kan worden met steeds wisselende uitdagingen. De insteek is telkens geweest om de club in de breedte te bedienen, zodat alle sporters en leden aan bod konden komen in die nare periode.”

Willem heeft grootste plannen voor Quick. “Ik wil het buurthuis van de toekomst verder uitbouwen en één van de duurzaamste sportverenigingen van Nederland worden. Quick is ambitieus als het om duurzaamheid gaat. Enerzijds omdat verduurzamen een absolute noodzaak is in de wereld van vandaag, ook voor een sportvereniging. Anderzijds omdat het de kostenpost energie voor Quick fors verlaagt. De130 zonnepanelen die nu op ons clubgebouw liggen, helpen daarbij, net als de rest die deze week zijn gekomen. Alle velden worden met zuinige led-lampen reeds verlicht.”

Tekst: Nico Mos