De city hosts zijn herkenbaar aan de groene jassen en staan op plekken waar veel bezoekers komen
De city hosts zijn herkenbaar aan de groene jassen en staan op plekken waar veel bezoekers komen (Foto: pr)

Al tien jaar wijzen city hosts bezoekers de weg in hun stad

Om bezoekers van het WK Hockey in 2014 in Den Haag gastvrij te ontvangen, werd in 2013 de Ambassade van Den Haag opgericht door de gemeente Den Haag en Hotelschool The Hague. Doel was om de bezoekers met behulp van city hosts gastvrij te ontvangen. Tien jaar na het WK wijzen ruim 130 Hagenaars bezoekers nog steeds de weg in de stad.  

Je vindt de city hosts meestal op het Tournooiveld, voor Paleis Noordeinde en in de zomer op Scheveningen. Plekken waar veel mensen van buiten de stad komen. Daarnaast zijn ze extra inzetbaar tijdens grote evenementen. Zo waren ze de afgelopen 10 jaar onder andere aanwezig tijdens evenementen als de Ocean Race en de Invictus Games en grote internationale conferenties als One Young World en de Nuclear Security Summit. De city hosts, herkenbaar aan de groene jassen, doen dit op vrijwillige basis en met veel enthousiasme. "Na een dienst zei de partner van een city host: Je ziet er zo blij uit; je mag wel vaker zo'n dienst draaien!", vertelt Trudi de Graaf, vrijwilliger sinds 2014. Wethouder Saskia Bruines (Economische ontwikkeling en Cultuur) is trots dat deze organisatie al 10 jaar bestaat. "De city hosts zijn een aanwinst voor de stad.”
Sinds 2020 is de Ambassade van Den Haag onderdeel van The Hague & Partners. Directeur Marco Esser: "Dat past ons als een jas. De 'vriendelijke wegwijzers' van de Ambassade van Den Haag geven bezoekers aan de stad net dat beetje extra informatie: dat maakt hun verblijf helemaal af."
Het jubileum is op vrijdag 15 maart gevierd op de plek waar het allemaal begon, Hotelschool The Hague.