Afbeelding
(Foto: gemeente Den Haag)

Afgewogen

In Nederland heeft de rechter het laatste woord. Dat is één van de pijlers van onze rechtstaat.
De rechtelijke macht wordt vaak verpersoonlijkt door Vrouwe Justitia, ook terug te zien in het beeldmerk van de Rechtbank Den Haag. Haar blinddoek symboliseert dat zij onafhankelijk, onpartijdig en onbevooroordeeld is. De weegschaal in haar hand gebruikt zij om belangen, getuigenissen en juridische argumenten tegen elkaar af te wegen. Met haar zwaard hakt zij knopen door.
Uiteraard is ook de gemeente gebonden aan een gerechtelijke uitspraak. Wat het voor burgers en instellingen mogelijk maakt naar de rechter te gaan als ze het ergens niet meer eens zijn. Dat gebeurde onlangs, toen de hoogste bestuursrechter oordeelde dat het bestemmingsplan voor de bouw van 220 betaalbare appartementen in Steenzicht beter moet. Het plan - zo vond de rechter - was op een aantal elementen onvoldoende gemotiveerd. Aan een verbeterd plan wordt daarom nu gewerkt, maar dat kost even tijd.
Intussen staat er veel op het spel. De bouw van Steenzicht is een belangrijke eerste stap in de gebiedsontwikkeling van Dreven, Gaarden en Zichten. Betere, gezonde en duurzame woningen, zicht op betaalbare nieuwbouwhuizen voor huidige en nieuwe bewoners zijn voor de mensen om wie het gaat van levensbelang. Ook kan hiermee de schuifpuzzel op gang worden gebracht die maakt dat mensen uit andere slechte woningen in Zuidwest in één keer kunnen doorverhuizen. Wat vervolgens weer ruimte zal bieden om de plek waar zij vandaan komen grondig aan te pakken.
Hoe groot de behoefte aan betere woningen is, bleek eind vorige maand maar weer eens: buurtbewoners stapten naar de krant en richtten zich in een geschreven noodkreet tot de rechter. Die moest beslissen of het bouwen van de huizen aan Steenzicht door mocht gaan, nadat twee bezwaarmakers de rechter hadden verzocht om de bouw stil te leggen.
"De situatie is echt onhoudbaar geworden. Er zijn hier veel mensen met gezondheidsklachten, kinderen hebben astma, sommigen kanker. Wij willen ook gezond wonen”, stelden de bewoners in een interview. Een paar bewoners waren ook aanwezig bij de rechtszitting. De rechter liet hen niet inspreken, maar gaf wel aan hun zorgen mee te nemen in zijn beslissing.
De rechter heeft inmiddels geoordeeld dat de bouw van Steenzicht door mag gaan. Omdat de noodzaak van verbeterde huizen en het kunnen doorverhuizen van de huurders naar een passend huis, voor de rechtbank zwaarder weegt. Goed nieuws voor potentiële huurders, voor omwonenden, voor al die woningzoekenden in Den Haag én voor de vernieuwing van Zuidwest. Het belang van de bewoner afgewogen.