De leerlingen hebben er duidelijk lol in.
De leerlingen hebben er duidelijk lol in. (Foto: Valerie Kuypers)

NK Tegelwippen afgetrapt in Transvaal

Leerlingen van het Pleysier College Oosterbeek in Transvaal legden onlangs een geveltuin van 50 meter aan langs hun school. Daarmee trapten zij het NK Tegelwippen af, meldt website hethaagsegroen.nl.

Het NK Tegelwippen is een landelijke wedstrijd tussen steden om zoveel mogelijk stenen voor planten te vervangen. Den Haag werd twee jaar op rij, in 2021 en 2022, kampioen bij dit NK. 

Bij de school Pleysier College Oosterbeek zijn voor de aftrap van het NK 250 stoeptegels met een schop uitgehaald, er is een geul uitgegraven en nieuwe aarde toegevoegd. Scholieren zetten de planten in de grond. Ze zijn blij met het tuintje. "De straat krijgt er meer kleur door en planten zijn goed voor de vlinders en bijen."

Daarbij kregen ze hulp van vrijwilligers van ADO Groen, wethouder Robert Barker en directeur Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag.
Den Haag werd in 2021 en 2022 Nederlands Kampioen bij het NK Tegelwippen. Ook dit jaar gaat Den Haag weer voor de titel en een groener Den Haag! volgens Wijsmuller.
Iedereen kan meedoen door tegels in de tuin te wippen en in te ruilen voor gratis planten. Meer informatie op de website van Operatie Steenbreek | Duurzaam Den Haag. En geef het aantal gewipte tegels door op via de site van het NK Tegelwippen. Dat kan tot en met 31 oktober.


Gemeente Den Haag vaak in de fout met parkeerboetes

Bij de gemeente Den Haag kwamen vorig jaar ruim 50.000 bezwaren tegen een parkeerboete binnen, iets minder dan de helft (43%) haalde zijn gelijk. Den Haag is niet de enige gemeente die vaak de fout in gaat, blijkt uit een rondvraag van het televisieprogramma Kassa. In Rotterdam en Amsterdam regende het nog meer bezwaren.

De gemeente Amsterdam ontving vorig jaar ruim 95.000 bezwaren; bijna twee op de drie mensen (64 procent) die bezwaar maakten tegen hun parkeerboete werd in het gelijk gesteld. Rotterdam spant de kroon met ruim 100.000 bezwaren, waarvan maar liefst 75 procent gegrond bleek te zijn. Den Haag bekleedt de derde plek met ruim 50.000 bezwaren, waarvan iets minder dan de helft (43%) haalde zijn gelijk.
Volgens het televisieprogramma Kassa worden er veel fouten gemaakt door scanauto's die namens de gemeente controleren of iemand geen of te weinig parkeergeld heeft betaald. Zo kregen automobilisten bijvoorbeeld onterecht een parkeerbon, terwijl ze helemaal niet geparkeerd stonden, maar aan het laden en lossen waren. Of er viel een boete op de mat, terwijl de ontvanger in het bezit was van een geldige parkeervergunning. Ook kwam het voor dat de parkeerautomaten buiten gebruik waren, waardoor automobilisten helemaal geen kaartje konden kopen.