Schilder en schrijver brengen in De Mesdag Collectie ode aan natuur

Nieuws
Christiaan Kuitwaard schilderde dit doek juli 2022 in het bos tussen Beetsterzwaag en Hemrik.
Christiaan Kuitwaard schilderde dit doek juli 2022 in het bos tussen Beetsterzwaag en Hemrik. (Foto: Mesdag Collectie)

Of de zon nu scheen of dat het net die dag regende; schilder Christiaan Kuitwaard en schrijver Jan Kleefstra gingen vier seizoenen lang hoe dan ook de bossen in om hun bewondering voor bomen op doek en schrift vast te leggen. Een deel van deze werken zijn nu te zien in De Mesdag Collectie. Met de tentoonstelling ‘Sprekende bomen’ brengt het museum aan de Laan van Meerdervoort een ode aan de natuur. 


In de tentoonstelling ‘Sprekende bomen’ in het museum aan de Laan van Meerdervoort, niet te verwarren met Museum Panorama Mesdag aan de Zeestraat, komen natuur, schilderkunst en poëzie samen. Het laat werk zien van schilder Jan Kuitwaard en schrijver Jan Kleefstra die vier seizoenen lang elke week samen op pad gingen. Om de beurt kozen ze een bos, meestal in Noord-Nederland. Ze werkten steeds ruim een uur in stilte en gaven zich daarbij volledig over aan de natuur. Het resultaat is zowel een waarschuwing tegen de verdwijnende bossen als een ode aan de schoonheid en ‘wijsheid’ van onze bomen, maar ook aan onze bedreigde natuur. De kunstenaar kozen zelf het werk uit dat nu te zien is in De Mesdag Collectie. 

Haagse School

Kuitwaards werkwijze sluit goed aan bij die van de schilders van de Haagse School. Zij werkten net als hij graag buiten en hadden oog voor de natuur. Ook deze kunstenaars legden landschappen vast in een tijd van snel oprukkende industrialisatie waarin de natuur rap moest inbinden. “Misschien moeten we het begrip ‘natuur’ inwisselen voor het allesomvattende begrip ‘leven’. Wij maken samen met miljoenen andere verschijningsvormen deel uit van dat leven, leven is dus diversiteit. Als je de diversiteit verwoest, verwoest je het leven”, aldus Kuitwaard.

Boek

In 2023 publiceerden Kuitwaard en Kleefstra samen met schrijver Annelies Henstra al hun artistieke indrukken in het boek Boswerk. Over het verlies van bomen en bos in Nederland. Voor dit project schilderde Kuitwaard 56 olieverfschilderijen in de buitenlucht. Dit deed hij in een scala aan stijlen en vanuit verschillende perspectieven. Kleefstra schreef poëtische teksten over de verdwijnende biodiversiteit en onze verbondenheid met wat leeft.

Slagveld

Op sommige schilderijen zijn bomen afgebeeld die zijn gered van dreigende kap. Andere werken laten zien wat het resultaat is van boomkap. Voor hun laatste wekelijkse sessie in de bossen keerden de kunstenaars terug naar Ketliker Skar in Friesland, waar ze de eerste dag aan het project begonnen. Ze troffen volgens Kleefstra een slagveld aan. Toch blijft hij hoopvol. Zijn tekst eindigt dan ook met de volgende woorden: ‘Dat is wat het leven doet. Almaar door. Zo eenvoudig is het.’

De tentoonstelling is tot en met 21 juli te zien.