Wethouder Nur Icar is onder de indruk van de vernieuwde Betje Wolffstraat

Nieuws
(V.l.n.r.) Marieke Stam (Staedion), Wim Schmale (BIZ), Nathalie Jouai (Bij Betje), wethouder Nur Icar en Zuleyha Ilk (Staedion).
(V.l.n.r.) Marieke Stam (Staedion), Wim Schmale (BIZ), Nathalie Jouai (Bij Betje), wethouder Nur Icar en Zuleyha Ilk (Staedion). (Foto: GvdIJ)

Met een markt vol kraampjes, kersmisattracties, goodiebags en toespraken door onder anderen wethouder Nur Icar is zaterdag de vernieuwde Betje Wolffstraat in Moerwijk heropend.

Door Gerard van den IJssel

Het was koud, stormachtig en nat tijdens de heropening, maar dat mocht de pret niet drukken. “Er waait een frisse wind door de straat”, riep de verkoper van broodjes saté tegen de vertegenwoordigers van de gemeente Den Haag, Staedion, BIZ Betje Wolffstraat en Bij Betje die tegenover zijn kraam de officiële opening verzorgden. En zo was het maar net. 

Nieuw complex

De afgelopen twee jaar bouwde Staedion een nieuw complex in de straat met 72 woningen en winkels op de begane grond. Daardoor ontstond onder meer plek voor een nieuw filiaal van supermarkt Aldi. Andere ondernemingen werden tijdelijk verplaatst en zijn nu teruggekeerd in de moderne winkelruimtes. Marieke Stam, directeur Wonen en Samenleven van Staedion, is vooral trots dat het aantal woningen ruim is verdubbeld. “Voor deze nieuwbouw verdwenen er 32 appartementen en hebben we er 72 nieuw gebouwd”, legt ze uit. “In deze tijd van grote woningnood is het ontzettend belangrijk om nieuwe woningen toe te voegen. We zijn er ook trots op dat de woningen rolstoeltoegankelijk zijn.” Tijdens haar toespraak wijst Stam naar de dames Ivy Vishnudat en Nisa Soebratie die nu buren zijn in het nieuwe complex. “Er zijn al gelijk mooie vriendschappen ontstaan.” Een van de dames woonde eerder in een vijfkamerwoning in de Schilderswijk, maar dat huis was sinds het vertrek van de kinderen uit het gezin veel te groot geworden. “Zo zie je maar. Dankzij deze nieuwbouw in Moerwijk hebben we ook in de Schilderswijk weer een gezin blij kunnen maken”, aldus Stam.

Humor

Ivy Vishnudat en Nisa Soebratie wonen sinds november in hun nieuwe huizen, onder en boven elkaar. “Ik ben echt blij met mijn nieuwe woning”, zegt mevrouw Vishnudat. “Het uitzicht is ook erg mooi.” Mevrouw Soebratie beaamt dat. “Ik heb heel veel geluk gehad dat ik hier een woning kon krijgen. Ging alles in het leven maar zo makkelijk.” Als wethouder Nur Icar van MKB, Werk en Participatie even later een rondje door de winkelstraat maakt om de ondernemers te ontmoeten, lopen Ivy en Nisa naast hem mee. “Wat een leuke man. Hij is echt geïnteresseerd. Je kan zien dat hij zelf ondernemer is geweest. En hij heeft humor.”

Blij verrast

Nur Icar blijkt jarenlang in de omgeving van de Betje Wolffstraat te hebben gewoond en kwam er in die tijd regelmatig om boodschappen te doen. “Een paar maanden geleden reed ik door de straat en toen schrok ik van hoe het veranderd was. Maar omdat ik toen snel door moest, kon ik niet goed zien wat er allemaal anders was geworden. Ik ben daarom een paar dagen later teruggegaan om het beter te bekijken. Toen raakte ik wel onder de indruk van wat ik zag. Ik was dan ook blij verrast toen mij werd gevraagd bij de heropening aanwezig te zijn. Ik begrijp dat men sinds 2013 bezig is geweest met de plannen voor de nieuwbouw. Het resultaat mag er zijn. Dit is echt iets bijzonders, een mooi resultaat van een goede samenwerking.”

De feestelijke heropening van de winkelstraat werd georganiseerd in samenwerking met Wijkz en het ontmoetingscentrum Bij Betje dat eerst in de winkelstraat zelf zat en nu een nieuw onderkomen heeft aan het Westhovenplein. “Het is nu Vlakbij Betje”, zegt een bewoner lachend. 

Prettig thuis

De nieuwe bewoners van de appartementen krijgen vervolgens allemaal een goodiebag. En daar blijft het niet bij, zegt directeur Marieke Stam van Staedion. “Zuleyka Ilk is door ons aangesteld als consulent leefbaarheid en participatie. Zij is het contactpersoon voor de bewoners en onze ogen en oren in de wijk. Ze gaat ook dingen organiseren voor de buurt. We proberen echt om iedereen een prettig thuis te bieden.”