Dit is waarom de Haagse binnenstad binnenkort weer groen kleurt

Uitgaan
Grote Markt in Den Haag.
Grote Markt in Den Haag. (Foto: pr)

Op 17 maart is het St. Patrick’s Day, de nationale feestdag van Ierland. Ook Den Haag kleurt die dag groen!

Op St. Patrick’s Day herdenken wereldwijd zo’n 75 miljoen mensen het leven van St. Patricius, de beschermheilige van Ierland. Ierse folkmuziek, de traditionele céilí dance en klassieke Ierse delicatessen, zoals lamsstoof met daarnaast een pint Guinness, zijn onlosmakelijk verbonden met de feestdag. Feestvierders kleden zich in het groen om te laten zien dat ze trots zijn op de Ierse cultuur en tradities. 

St. Patrick’s Day is in Nederland inmiddels uitgegroeid tot de generale repetitie voor Koningsdag. De activiteiten die op 17 maart in pubs plaatsvinden, hebben veel weg van wat we gewend zijn op Koningsdag. Door heel Nederland zijn er ruim 110 Ierse pubs waar men zich kan laten onderdompelen in de Ierse feestvreugde, onder het genot van een pint Guinness. 

Grootste festival

In Den Haag wordt voor de twaalfde keer het grootste St. Patrick’s Day festival van Nederland gehouden. Van de namiddag tot net voor middernacht wordt de Ierse cultuur gevierd op de Grote Markt. In de volgende pubs kan men dit jaar St. Patrick’s Day vieren in Den Haag: De Boterwaag, The Fiddler, Libertijn, O’Casey’s en Not Out.

Filmfestival

Op zaterdag 16 en zondag 17 maart vindt de eerste editie van het Ierland Filmfestival plaats in Pathé Buitenhof in Den Haag. Verspreid over twee dagen worden er negen films getoond die in Ierland zijn gefilmd of waarin het Ierse landschap een prominente rol speelt. Het gevarieerde programma biedt voor elk wat wils met onder andere natuurdocumentaires, actiefilms, drama en romantische komedies.