Afbeelding
Foto: Jurriaan Brobbel

Gemeente gaat Iepen in de stad inenten

Algemeen

Een team van boomverzorgers geeft vanaf mei de ‘griepprik’ aan iepen in de stad. Het vaccin moet de bomen beschermen tegen de iepziekte.

De iep is een boom die veel voorkomt in Den Haag. De stad telt ongeveer 14.000 iepen die langs straten en lanen staan. “Iepen houden van een schrale bodem en ze kunnen goed tegen de zoute zeewind”, vertelt bomenexpert Paul Boeters van gemeente Den Haag. 

Net als mensen kunnen ook bomen ziek worden. “De iepziekte is een soort trombose”, vertelt Paul. Voor de zeer besmettelijke iepziekte is een klein beestje verantwoordelijk: de iepenspintkever. Het diertje brengt een schimmelziekte over, die de dodelijke iepziekte veroorzaakt. “Het kevertje legt eitjes achter de bast van een zieke iep. Die komen in het voorjaar uit en de kevertjes boren vervolgens gaten in de bast. Als hij uitvliegt, neemt hij de schimmel mee naar gezonde bomen.”

Om ziekte te voorkomen krijgen de iepen in onze stad jaarlijks een prik. “Den Haag was 20 jaar geleden de eerste stad met een vaccin tegen de iepziekte. Gelukkig maar, want op het dieptepunt van de iepziekte stierven er jaarlijks wel 1.500 tot 2.000 bomen!”, aldus Paul.

Benieuwd hoe het inenten in zijn werk gaat? Bekijk het filmpje op Het Haagse Groen.

Meest gelezen

De Segbroeker van deze week