Welke soorten muurverf zijn er?

Huis
Alle soorten muurverf op een rijtje!
Alle soorten muurverf op een rijtje! (Foto: Adobe Stock)

Welke soorten muurverf zijn er? Met zó’n groot assortiment aan muurverf, vragen veel woonliefhebbers zich af: welk soort muurverf is het meest geschikt voor de woonkamer, badkamer en keuken? Wij leggen het uit!

Je wilt de muren van jouw huis een mooie, dekkende kleur geven. Maar: met zóveel keuzemogelijkheid zie je soms door de bomen het bos niet meer. Welke muurverf is bijvoorbeeld het meest geschikt voor een vochtige ruimte? Wij zetten alle soorten muurverf op een rijtje én vertellen hoe je de kwaliteit kunt herkennen.

Soorten muurverf

Ten eerste: de kwaliteit van muurverf wordt bepaald door de samenstelling van ingrediënten. Denk aan pigmenten, vulstoffen en oplos- en bindmiddelen. Het liefst wil je muurverf met veel pigment, wat makkelijk aanbrengt én lang mooi blijft. Over het algemeen geldt: hoe meer pigment, hoe beter de dekking en hoe meer bindmiddel: hoe beter de kwaliteit. 

Pigment en bindmiddel zijn de duurste onderdelen van muurverf. Zit er veel vulstof in jouw muurverf? Dan is de kwaliteit vaak slecht. Kalk is zo’n vulstof. Dit dekt goed, maar zorgt ook voor strepen. Dat wil je natuurlijk niet! Onze tip: bezuinig niet op muurverf. De prijs zegt vaak wel degelijk iets over de kwaliteit. Sikkens, Sigma en Flexa hebben over het algemeen muurverf van goede kwaliteit. 

Welke soorten muurverf zijn er?

Krijtverf bevat (zoals de naam al verklapt): krijt. Hiermee krijgt jouw muur een fluwelen en poedermatte uitstraling. Je kan het aanbrengen op élke ondergrond, mits je deze eerst schuurt en schoonmaakt. Ja, óók op oude verflagen, laklagen en glas. Handig!

Kalkverf is één van de oudste verfsoorten. Het bestaat uit 100% natuurlijke mineralen en pigmenten. Kalkverf is ademend, bacterie- en schimmelwerend, brandwerend en milieuvriendelijk. Belangrijk: behandel de ondergrond eerst met een speciale primer. 

Structuurverf creëert een prachtige robuuste look. Je brengt het makkelijk én snel aan. Handig: oneffenheden, zoals putten, worden met structuurverf gecamoufleerd. Structuurverf is te koop in verschillende gradaties: van grof tot bijna glad. Het is mengbaar in bijna élke gewenste kleur. Hoe leuk is dat!

Alle soorten muurverf op een rijtje

Latex muurverf heeft weliswaar een andere naam, maar is bijna hetzelfde als ‘gewone’ muurverf. Deze verfsoort is ademend en makkelijk te overschilderen. Let op: de kwaliteit is niet altijd even goed. Onze tip: vinyl latex. Dit heeft een betere kwaliteit, is elastischer én bestand tegen temperatuurverschillen.  

Synthetische muurverf is gemaakt op basis van terpetine. Wil je muren met vocht- of nicotineplekken opfrissen? Dan is synthetische muurverf een aanrader! De dekking is perfect.  

Magneetverf is een handige, decoratieve verf waarmee je de wand of muur magnetisch kunt maken. Handig, want daardoor heb je geen prikbord meer nodig! Ook fijn: je kunt magneetverf in bijna álle mogelijke kleuren laten mengen. 

Vernis is een blanke, chemische lak dat je aanbrengt ter bescherming van de onderliggende laag tegen schimmels, slijtage of UV-licht.

Meer inspiratie? 

Bezoek onze homepage en volg ons op Instagram en Facebook!